audiodeskrypcja
zapisz jako pdf drukuj
Zadania

 

Do zadań zespołu do spraw zdrowia i ochrony zwierząt należy:

  1. zwalczanie zakaźnych chorób zwierząt, w tym między innymi:
    1. przyjmowanie zgłoszeń o chorobach zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi notyfikacji, zwalczania i rejestracji oraz prowadzenie dochodzenia epizootycznego i innych czynności celem potwierdzenia lub wykluczenia zgłoszonej choroby,
    2. prowadzenie czynności związanych ze zwalczaniem ogniska choroby zakaźnej,
    3. kontrolowanie przestrzegania wymagań weterynaryjnych dla podejmowania i prowadzenia działalności nadzorowanej przez podmioty zajmujące się tą działalnością, umieszczone w rejestrze Powiatowego Lekarza,
  2. przeprowadzanie kontroli pracy lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza do wykonywania:
    1. ochronnych szczepień i badań rozpoznawczych,
    2. nadzoru nad spędami i innymi miejscami gromadzenia zwierząt,
    3. badania zwierząt w obrocie krajowym wraz z wystawianiem świadectw zdrowia,
  3. opracowywanie i aktualizacja planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
  4. przeprowadzanie kontroli w handlu, wwozie i wywozie zwierząt,
  5. wystawianie wymaganych świadectw zdrowia dla zwierząt w handlu wewnątrzwspólnotowym i obrocie krajowym,
  6. przeprowadzanie kontroli środków transportu przeznaczonych do przewozu zwierząt,
  7. przeprowadzanie kontroli zdrowia zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego i jaj wylęgowych drobiu,
  8.  przeprowadzanie kontroli identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz spełniania wymogów wzajemnej zgodności w obszarach identyfikacji i rejestracji zwierząt, zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt oraz dobrostanu zwierząt,
  9. prowadzenie i aktualizacja rejestru nadzorowanych podmiotów w części dotyczącej przepisów ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  10. pobieranie próbek do celów diagnostycznych urzędowo przewidzianych badań w trybie przepisów, dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
  11. gromadzenie i przekazywanie informacji dotyczących występowania chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi zwalczania i rejestracji, w tym stwierdzania zoonozy lub wykrycia czynnika zoonotycznego,
  12. prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości i raportowania wynikających z obowiązujących przepisów,
  13. przeprowadzanie kontroli przestrzegania przepisów o ochronie zdrowia zwierząt i o ochronie zwierząt, w tym nad zachowaniem dobrostanu w zakresie dotyczącym wykonywanych zadań,
  14. kontrolowanie zagrożeń epizootycznych lub epidemiologicznych związanych z wykonywaniem działalności polegającej na świadczeniu usług z zakresu medycyny weterynaryjnej;
  15. badanie zwierząt rzeźnych,
  16. przygotowywanie projektów aktów administracyjnych wynikających z wykonywania wyżej wymienionych zadań,
  17. wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt szczególnie w przypadku zaistnienia szczególnego zagrożenia epizootycznego lub epidemiologicznego,
  18. przygotowywanie dokumentów dla Powiatowego Lekarza wynikających z przepisów o ochronie zwierząt,
  19. współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań potrzebnych do rozliczeń finansowych lub opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu.
  20. obsługa systemów komputerowych dotyczących przedmiotowego zakresu działania Zespołu

 

W skład zespołu, o którym mowa w ust. 1 wchodzi:

  1. koordynator zespołu
  2. inspektorzy weterynaryjni ds. zdrowia i ochrony zwierząt

 

Do zadań zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji należy:

  1. przeprowadzanie kontroli w zakresie bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019r poz. 1252 z późn. zm.), w szczególności wymagań weterynaryjnych w sprzedaży bezpośredniej, rolniczym handlu detalicznym oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, w tym wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji, przechowywaniu i wprowadzaniu na rynek, a w szczególności w zakresie:
    1. spełniania wymagań weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz przywożonych i przeznaczonych na rynek krajowy,
    2. spełniania wymagań dotyczących poszczególnych etapów produkcji, w tym produkcji pierwotnej,
    3. warunków, trybu i zakresu prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładach, w tym opracowania, wdrożenia i realizacji systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP),
    4. sposobu znakowania, pakowania i przechowywania tych produktów,
    5. wymagań dotyczących świadectw zdrowia, handlowych dokumentów identyfikacyjnych lub innych dokumentów dołączonych do tych produktów,
    6. wymagań dotyczących środków transportu przewożących produkty pochodzenia zwierzęcego,
    7. sposobu badania zwierząt rzeźnych, badania i oceny ich mięsa, mięsa zwierząt łownych oraz sposobu postępowania z mięsem niezdatnym do spożycia,
    8. sposobem prowadzenia dokumentacji, w tym nad sposobem dokumentowania pochodzenia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się surowce lub produkty,
  2. ustalanie i prowadzenie listy osób wyznaczonych do badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz prowadzenie kontroli merytorycznych dotyczących właściwego wykonywania przez te osoby czynności z wyznaczenia,
  3. pobieranie próbek do celów diagnostycznych urzędowo przewidzianych badań w trybie przepisów dotyczących:
    1. badania zwierząt rzeźnych i mięsa,
    2. nadzoru nad jakością zdrowotną środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
    3. pobierania próbek do badań na zawartość pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt żywych, w tkankach i narządach zwierząt martwych, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
  4. badanie zwierząt rzeźnych,
  5. przeprowadzanie kontroli przestrzegania wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie w zakresie minimalnych warunków higieny.
  6. przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  7. wystawianie świadectw zdrowia dla środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego będących przedmiotem handlu wewnątrzwspólnotowego oraz wywozu do państw trzecich.
  8. szkolenia lekarzy wolnej praktyki wyznaczonych do sprawowania urzędowych czynności w zakresie nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego, w tym badania zwierząt rzeźnych i mięsa,
  9. prowadzenie i aktualizacja rejestru nadzorowanych podmiotów w części dotyczącej przepisów ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym rejestru podmiotów prowadzących produkcję podstawową,
  10. prowadzenie rejestru obowiązującej dokumentacji w zakresie badania przedubojowego i poubojowego;
  11. przygotowywanie projektów aktów administracyjnych wynikających z wykonywania wymienionych zadań,
  12. prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z przepisów,
  13. wykonywanie czynności związanych z kontrolą znakowania i rejestracji zwierząt związanych z ubojem i transportem zwierząt rzeźnych,
  14. pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na zawartość substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego,
  15. współpraca z zespołem do spraw zdrowia i ochrony zwierząt przy wykonywaniu zadań z zakresu ochrony zwierząt zwłaszcza związanych z ubojem i transportem zwierząt,
  16. wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, szczególnie w przypadku zaistnienia zagrożenia epizootycznego w podmiotach wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego,
  17. współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań do rozliczeń finansowych, opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu,
  18. obsługa systemów komputerowych dotyczących przedmiotowego zakresu działania Zespołu
  19. przeprowadzanie kontroli podmiotów działających na rynku pasz na wszystkich etapach począwszy od produkcji pierwotnej pasz, aż do wprowadzenia paszy do obrotu włącznie,
  20. pobieranie próbek pasz do badań laboratoryjnych na zawartość substancji
    niepożądanych, zabronionych, niedozwolonych    pozostałości chemicznych,
    biologicznych i skażeń promieniotwórczych w paszach i wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz realizacja Krajowego Planu Urzędowej Kontroli Pasz,
  21. przeprowadzanie kontroli pozyskiwania, przechowywania i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w podmiotach nadzorowanych,
  22. przeprowadzanie kontroli żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności,
  23. przeprowadzanie kontroli podmiotów produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego w zakresie wytwarzania, gromadzenia i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
  24. przeprowadzanie kontroli w handlu, wwozie i wywozie pasz oraz wystawianie wymaganych świadectw zdrowia,
  25. prowadzenie i aktualizacja rejestru podmiotów paszowych i rejestru podmiotów utylizacyjnych,
  26. przyjmowanie informacji o niebezpiecznych paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznymi paszami, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
  27. współpraca z zespołem do spraw zdrowia i ochrony zwierząt przy wykonywaniu zadań z zakresu ochrony zwierząt,
  28. wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, szczególnie w przypadku zaistnienia zagrożenia epizootycznego w podmiotach wytwarzających pasze,
  29. prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z przepisów,

 

W skład zespołu, o którym mowa w ust. 1 wchodzą:

  1. koordynator zespołu
  2. inspektorzy weterynaryjni ds. bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji.

 

Do zadań zespołu do spraw finansowo-księgowych i administracyjnych należy:

  1. opracowywanie i realizacja planów finansowych w zakresie dochodów i wydatków budżetowych oraz zatrudnienia,
  2. sporządzanie sprawozdawczości budżetowej, finansowej i statystycznej,
  3. prowadzenie ksiąg rachunkowych jednostki,
  4. dokonywanie wstępnej oceny kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych,
  5. dekretacja dowodów księgowych oraz zatwierdzanie pod względem formalno-rachunkowym
  6. obsługa bankowa Inspektoratu,
  7. bieżące monitorowanie realizacji planu finansowego jednostki i sporządzanie analiz ekonomicznych i finansowych,
  8. naliczanie i sporządzanie list płac pracowników jednostki i zleceniobiorców,
  9. dokonywanie rozliczeń publiczno-prawnych i rozliczeń podatkowych oraz z pracownikami,
  10. obsługa zakładowego funduszu świadczeń socjalnych,
  11. prowadzenie akt osobowych pracowników i dokumentów związanych z przyjęciem do pracy i rozwiązaniem umowy o pracę,
  12. prowadzenie dokumentacji dotyczącej czasu pracy,
  13. ustalanie uprawnień do nagród, przygotowywanie dokumentacji związanej z pozostałymi decyzjami personalnymi,
  14. obsługa samochodów służbowych pod względem finansowym,
  15. organizowanie i kontrolowanie prowadzonych konserwacji, napraw i remontów instalacji, sprzętu i aparatury oraz racjonalnego wykorzystania środków rzeczowych.
  16. obsługa informatyczna, w szczególności obsługa i aktualizacja Biuletynu Informacji Publicznej
  17. prowadzenie ewidencji sprzętu i materiałów do badań w zakresie zwalczania chorób zakaźnych, realizacji krajowego planu monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach,
  18. prowadzenie rejestru urzędowych pieczęci do znakowania mięsa zwierząt rzeźnych i łownych poddanego kontrolom urzędowym ,
  19. zaopatrywanie Inspektoratu we wszelkiego rodzaju sprzęt, aparaturę, materiały, druki itp. niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania,
  20. przygotowanie dokumentacji związanej z umowami cywilno-prawnymi zawieranymi z lekarzami weterynarii wyznaczonymi do wykonywania ustawowych zadań Inspekcji oraz rozliczanie tych umów.

 

Główny Księgowy odpowiada w szczególności za przestrzeganie przepisów zawartych w ustawie o finansach publicznych i w ustawie o rachunkowości oraz realizację następujących zadań w zakresie gospodarki finansowej Inspektoratu i w zakresie rachunkowości:

  1. prowadzenia rachunkowości Inspektoratu;
  2. wykonywania dyspozycji środkami pieniężnymi;
  3. dokonywania wstępnej kontroli zgodności operacji gospodarczych i finansowych z planem finansowym;
  4. dokonywania wstępnej kontroli kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych.
METKA:
DZIENNIK ZMIAN:
UWAGA! W trakcie korzystania z tej strony na komputerze użytkownika przechowywane są informacje (tzw. „ciasteczka”, ang. „cookies”), które pozwalają na dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb Użytkowników oraz zwiększenie bezpieczeństwa korzystania z niej. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie mogą być określone przez Użytkownika w ustawieniach przeglądarki internetowej. Kontynuacja korzystania ze strony bez dokonania wyżej wspomnianych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej uznana zostaje za wyrażenie zgody przez użytkownika na wykorzystywanie plików cookie.