Zadania
Do zadań zespołu do spraw zdrowia i ochrony zwierząt należy:
- zwalczanie zakaźnych chorób zwierząt, w tym między innymi:
- przyjmowanie zgłoszeń o chorobach zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi notyfikacji, zwalczania i rejestracji oraz prowadzenie dochodzenia epizootycznego i innych czynności celem potwierdzenia lub wykluczenia zgłoszonej choroby,
- prowadzenie czynności związanych ze zwalczaniem ogniska choroby zakaźnej,
- kontrolowanie przestrzegania wymagań weterynaryjnych dla podejmowania i prowadzenia działalności nadzorowanej przez podmioty zajmujące się tą działalnością, umieszczone w rejestrze Powiatowego Lekarza,
- przeprowadzanie kontroli pracy lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza do wykonywania:
- ochronnych szczepień i badań rozpoznawczych,
- nadzoru nad spędami i innymi miejscami gromadzenia zwierząt,
- badania zwierząt w obrocie krajowym wraz z wystawianiem świadectw zdrowia,
- opracowywanie i aktualizacja planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
- przeprowadzanie kontroli w handlu, wwozie i wywozie zwierząt,
- wystawianie wymaganych świadectw zdrowia dla zwierząt w handlu wewnątrzwspólnotowym i obrocie krajowym,
- przeprowadzanie kontroli środków transportu przeznaczonych do przewozu zwierząt,
- przeprowadzanie kontroli zdrowia zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego i jaj wylęgowych drobiu,
- przeprowadzanie kontroli identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz spełniania wymogów wzajemnej zgodności w obszarach identyfikacji i rejestracji zwierząt, zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt oraz dobrostanu zwierząt,
- prowadzenie i aktualizacja rejestru nadzorowanych podmiotów w części dotyczącej przepisów ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
- pobieranie próbek do celów diagnostycznych urzędowo przewidzianych badań w trybie przepisów, dotyczących zwalczania chorób zakaźnych zwierząt,
- gromadzenie i przekazywanie informacji dotyczących występowania chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi zwalczania i rejestracji, w tym stwierdzania zoonozy lub wykrycia czynnika zoonotycznego,
- prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości i raportowania wynikających z obowiązujących przepisów,
- przeprowadzanie kontroli przestrzegania przepisów o ochronie zdrowia zwierząt i o ochronie zwierząt, w tym nad zachowaniem dobrostanu w zakresie dotyczącym wykonywanych zadań,
- kontrolowanie zagrożeń epizootycznych lub epidemiologicznych związanych z wykonywaniem działalności polegającej na świadczeniu usług z zakresu medycyny weterynaryjnej;
- badanie zwierząt rzeźnych,
- przygotowywanie projektów aktów administracyjnych wynikających z wykonywania wyżej wymienionych zadań,
- wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt szczególnie w przypadku zaistnienia szczególnego zagrożenia epizootycznego lub epidemiologicznego,
- przygotowywanie dokumentów dla Powiatowego Lekarza wynikających z przepisów o ochronie zwierząt,
- współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań potrzebnych do rozliczeń finansowych lub opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu.
- obsługa systemów komputerowych dotyczących przedmiotowego zakresu działania Zespołu
W skład zespołu, o którym mowa w ust. 1 wchodzi:
- koordynator zespołu
- inspektorzy weterynaryjni ds. zdrowia i ochrony zwierząt
Do zadań zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji należy:
- przeprowadzanie kontroli w zakresie bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019r poz. 1252 z późn. zm.), w szczególności wymagań weterynaryjnych w sprzedaży bezpośredniej, rolniczym handlu detalicznym oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, w tym wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji, przechowywaniu i wprowadzaniu na rynek, a w szczególności w zakresie:
- spełniania wymagań weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz przywożonych i przeznaczonych na rynek krajowy,
- spełniania wymagań dotyczących poszczególnych etapów produkcji, w tym produkcji pierwotnej,
- warunków, trybu i zakresu prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładach, w tym opracowania, wdrożenia i realizacji systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP),
- sposobu znakowania, pakowania i przechowywania tych produktów,
- wymagań dotyczących świadectw zdrowia, handlowych dokumentów identyfikacyjnych lub innych dokumentów dołączonych do tych produktów,
- wymagań dotyczących środków transportu przewożących produkty pochodzenia zwierzęcego,
- sposobu badania zwierząt rzeźnych, badania i oceny ich mięsa, mięsa zwierząt łownych oraz sposobu postępowania z mięsem niezdatnym do spożycia,
- sposobem prowadzenia dokumentacji, w tym nad sposobem dokumentowania pochodzenia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się surowce lub produkty,
- ustalanie i prowadzenie listy osób wyznaczonych do badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz prowadzenie kontroli merytorycznych dotyczących właściwego wykonywania przez te osoby czynności z wyznaczenia,
- pobieranie próbek do celów diagnostycznych urzędowo przewidzianych badań w trybie przepisów dotyczących:
- badania zwierząt rzeźnych i mięsa,
- nadzoru nad jakością zdrowotną środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
- pobierania próbek do badań na zawartość pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt żywych, w tkankach i narządach zwierząt martwych, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
- badanie zwierząt rzeźnych,
- przeprowadzanie kontroli przestrzegania wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie w zakresie minimalnych warunków higieny.
- przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- wystawianie świadectw zdrowia dla środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego będących przedmiotem handlu wewnątrzwspólnotowego oraz wywozu do państw trzecich.
- szkolenia lekarzy wolnej praktyki wyznaczonych do sprawowania urzędowych czynności w zakresie nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego, w tym badania zwierząt rzeźnych i mięsa,
- prowadzenie i aktualizacja rejestru nadzorowanych podmiotów w części dotyczącej przepisów ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym rejestru podmiotów prowadzących produkcję podstawową,
- prowadzenie rejestru obowiązującej dokumentacji w zakresie badania przedubojowego i poubojowego;
- przygotowywanie projektów aktów administracyjnych wynikających z wykonywania wymienionych zadań,
- prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z przepisów,
- wykonywanie czynności związanych z kontrolą znakowania i rejestracji zwierząt związanych z ubojem i transportem zwierząt rzeźnych,
- pobieranie próbek do badań laboratoryjnych na zawartość substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- współpraca z zespołem do spraw zdrowia i ochrony zwierząt przy wykonywaniu zadań z zakresu ochrony zwierząt zwłaszcza związanych z ubojem i transportem zwierząt,
- wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, szczególnie w przypadku zaistnienia zagrożenia epizootycznego w podmiotach wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego,
- współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi Inspektoratu w zakresie wymiany informacji merytorycznych oraz danych potrzebnych do raportowania z wykonanych zadań do rozliczeń finansowych, opracowania budżetu zadaniowego i innych potrzeb w zakresie właściwości komórek organizacyjnych Inspektoratu,
- obsługa systemów komputerowych dotyczących przedmiotowego zakresu działania Zespołu
- przeprowadzanie kontroli podmiotów działających na rynku pasz na wszystkich etapach począwszy od produkcji pierwotnej pasz, aż do wprowadzenia paszy do obrotu włącznie,
- pobieranie próbek pasz do badań laboratoryjnych na zawartość substancji
niepożądanych, zabronionych, niedozwolonych pozostałości chemicznych,
biologicznych i skażeń promieniotwórczych w paszach i wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz realizacja Krajowego Planu Urzędowej Kontroli Pasz, - przeprowadzanie kontroli pozyskiwania, przechowywania i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego w podmiotach nadzorowanych,
- przeprowadzanie kontroli żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności,
- przeprowadzanie kontroli podmiotów produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego w zakresie wytwarzania, gromadzenia i zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
- przeprowadzanie kontroli w handlu, wwozie i wywozie pasz oraz wystawianie wymaganych świadectw zdrowia,
- prowadzenie i aktualizacja rejestru podmiotów paszowych i rejestru podmiotów utylizacyjnych,
- przyjmowanie informacji o niebezpiecznych paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznymi paszami, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
- współpraca z zespołem do spraw zdrowia i ochrony zwierząt przy wykonywaniu zadań z zakresu ochrony zwierząt,
- wykonywanie zadań związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt, szczególnie w przypadku zaistnienia zagrożenia epizootycznego w podmiotach wytwarzających pasze,
- prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z przepisów,
W skład zespołu, o którym mowa w ust. 1 wchodzą:
- koordynator zespołu
- inspektorzy weterynaryjni ds. bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji.
Do zadań zespołu do spraw finansowo-księgowych i administracyjnych należy:
- opracowywanie i realizacja planów finansowych w zakresie dochodów i wydatków budżetowych oraz zatrudnienia,
- sporządzanie sprawozdawczości budżetowej, finansowej i statystycznej,
- prowadzenie ksiąg rachunkowych jednostki,
- dokonywanie wstępnej oceny kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych,
- dekretacja dowodów księgowych oraz zatwierdzanie pod względem formalno-rachunkowym
- obsługa bankowa Inspektoratu,
- bieżące monitorowanie realizacji planu finansowego jednostki i sporządzanie analiz ekonomicznych i finansowych,
- naliczanie i sporządzanie list płac pracowników jednostki i zleceniobiorców,
- dokonywanie rozliczeń publiczno-prawnych i rozliczeń podatkowych oraz z pracownikami,
- obsługa zakładowego funduszu świadczeń socjalnych,
- prowadzenie akt osobowych pracowników i dokumentów związanych z przyjęciem do pracy i rozwiązaniem umowy o pracę,
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej czasu pracy,
- ustalanie uprawnień do nagród, przygotowywanie dokumentacji związanej z pozostałymi decyzjami personalnymi,
- obsługa samochodów służbowych pod względem finansowym,
- organizowanie i kontrolowanie prowadzonych konserwacji, napraw i remontów instalacji, sprzętu i aparatury oraz racjonalnego wykorzystania środków rzeczowych.
- obsługa informatyczna, w szczególności obsługa i aktualizacja Biuletynu Informacji Publicznej
- prowadzenie ewidencji sprzętu i materiałów do badań w zakresie zwalczania chorób zakaźnych, realizacji krajowego planu monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach,
- prowadzenie rejestru urzędowych pieczęci do znakowania mięsa zwierząt rzeźnych i łownych poddanego kontrolom urzędowym ,
- zaopatrywanie Inspektoratu we wszelkiego rodzaju sprzęt, aparaturę, materiały, druki itp. niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania,
- przygotowanie dokumentacji związanej z umowami cywilno-prawnymi zawieranymi z lekarzami weterynarii wyznaczonymi do wykonywania ustawowych zadań Inspekcji oraz rozliczanie tych umów.
Główny Księgowy odpowiada w szczególności za przestrzeganie przepisów zawartych w ustawie o finansach publicznych i w ustawie o rachunkowości oraz realizację następujących zadań w zakresie gospodarki finansowej Inspektoratu i w zakresie rachunkowości:
- prowadzenia rachunkowości Inspektoratu;
- wykonywania dyspozycji środkami pieniężnymi;
- dokonywania wstępnej kontroli zgodności operacji gospodarczych i finansowych z planem finansowym;
- dokonywania wstępnej kontroli kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych.
Osoba publikująca: | Emilian Pudło |
---|---|
Data utworzenia: | 30 marca 2022 r. |
Data publikacji: | 30 marca 2022 r. |
Data ostatniej aktualizacji: | 30 marca 2022 r. |